Leer van je fouten

We hebben op school geleerd, “maak zo min mogelijk fouten.” Het rapport wat we kregen was er daarom op gericht om zoveel mogelijk krullen en vinkjes te hebben, en zo weinig mogelijk rode strepen. Ook in de wereld om ons heen lijkt perfectie soms het hoogste doel. Hoe minder fouten we hebben, hoe beter.

Toch heeft niemand leren lopen zonder een paar keer te vallen. Geen enkele topsporter heeft zijn niveau bereikt zonder af en toe flinke fouten gemaakt te hebben (en daar vaak het meest van te leren). En geen enkele atleet rent elke wedstrijd een persoonlijk record. Fouten maken is een noodzakelijk onderdeel van de weg naar succes.

Thomas Edison faalde maar liefst 1000 maal voordat hij eindelijk een werkende gloeilamp op zijn werkbank had liggen. Colonel Sanders werd 1009 maal afgewezen met zijn kiplekkere recept voordat het 1010e restaurant hem eindelijk een kans gaf, en zo werd KFC geboren. Er bestaat geen succesverhaal zonder falen.

Waarom denken wij dan toch zo vaak dat we niet mogen falen of zien we het als iets negatiefs? Juist doordat jij af en toe met je hoofd tegen de muur loopt, leer je de volgende keer andere grenzen te stellen of anders om te gaan met dingen. Zoals een kind die zijn hand in het vuur steekt leert dat vuur gevaarlijk is, zo kun jij alleen leren van het opzoeken van grenzen en het uitproberen van dingen die je nog nooit gedaan hebt.

Faal je weg naar succes. Zie falen als een onderdeel van succes. Wanneer je anders gaat kijken, ga je succes niet langer zien als de afwezigheid van falen maar juist als de aanwezigheid van falen. Als falen continu afwezig is in je leven, dan is de vraag of je wel zo succesvol bent. Je speelt dan op safe en zult nooit bereiken wat je had kunnen bereiken. Speel niet langer op safe maar blijf nieuwe dingen opzoeken en uitproberen. Wordt niet bang voor het falen maar omarm falen als een leerzaam onderdeel van succes!

Faal je weg… naar succes.

%d bloggers like this: