Organiseer je leven

We horen het vaak, “ik word geleefd.”
“Het lijkt wel of ik de controle aan het verliezen ben.”
“Ik probeer de week op de rit te krijgen, maar voor ik het weet is de week alweer voorbij.”
Dat leidt tot frustratie. Je wil graag overzicht houden maar je bent afhankelijk van zoveel factoren. De kinderen worden opeens ziek. De baas belt of je kan overwerken. Er is een probleem met de buren. Voor je het weet ben je aan het rondrennen en kom je niet meer toe aan je eigen prioriteiten: dat momentje voor jezelf, die brief die je nog wilde schrijven of dat klusje wat je nog moest doen.

Dan is het belangrijk om je te realiseren dat er altijd dingen zijn waar je geen controle over hebt, maar dat er ook zaken zijn waar jij wel de controle over hebt. Zoals het bekende Serenity Prayer luidt:

God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen
en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.

(Reinhold Niebuhr)

Er zijn altijd dingen die jij kan veranderen. Dingen waar jij de controle over hebt. En dat zijn vaak meer dingen dan je denkt. Hoe kom je erachter welke dingen dat zijn? Maak eens een lijstje van afspraken bijvoorbeeld. Een sportafspraak, een afspraak met vrienden, een afspraak met de baas, een afspraak met de tandarts. Welke van deze afspraken zijn absoluut noodzakelijk? Stel, je hebt een vermoeiende week achter de rug omdat je een paar nachten slecht hebt geslapen vanwege de kinderen. Dan kun je bepaalde afspraken afzeggen en meer rust inbouwen. Is het echt heel belangrijk om deze week af te spreken met die vrienden, het kan misschien ook volgende week. Moet je per se naar de tandarts? Zo niet, stel het uit. Sporten? Je kunt thuis ook wat oefeningen gaan doen en zo wat tijd besparen. Niemand zegt dat jij alle afspraken die je hebt gemaakt (met jezelf of met anderen) moet doen. Jij kunt afspraken afzeggen. Jij hebt daar de controle over.

Wanneer je hiermee bezig bent, kunnen er al gauw allerlei excuses in je opkomen. Maar ik moet toch werken. Of maar mijn vrienden verwachten echt dat ik langskom. Of ik kan dit niet maken tegenover mijn familie. Besef dan dat jij de enige bent die dit toestaat. Hoe vaker jij zal leven bij de prioriteiten van anderen, hoe vaker je denkt geen keuzes meer te hebben. Toch liggen er meer keuzes bij jou dan je denkt. Maar mijn man en ik zijn allebei superdruk. We hebben een baan die enorm veel van ons vergt. We moeten de hypotheek betalen. Besef dat alles een keus is. Ook de keus om allebei heel druk te zijn vanwege een hypotheek op een groot huis. Niemand dwingt je daartoe. Probeer eens van een afstandje naar je eigen leven te kijken. Zijn er andere keuzes die je kunt maken? Tenzij er elke ochtend mensen bij je voordeur staan die jou dwingen mee te gaan naar je werk, kun jij ook kiezen om ander werk te gaan zoeken. Een ander huis. Alles is een keus.

Neem de regie van je leven in handen. Laat je leven niet leiden door de prioriteiten van anderen of door je eigen (te) hoge verwachtingen. Is je leven nog leuk? Zo niet, wat kan jij dan doen om het weer leuker te maken? Zelfs als er dingen niet leuk zijn, bepaal jij alsnog hoe jij nadenkt over die dingen. Niet wat er gebeurt is bepalend, maar hoe jij omgaat met wat er gebeurt.

Wanneer je dat beseft, is alles mogelijk. En is organiseren niet jouw sterkste kant? Krijg dan wat hulp zodat je je leven weer op de rit krijgt.