Ballen zijn er om te scoren

Je bent in je “dertiger jaren” en je hebt zoveel ballen om in de lucht te houden. Maar wie zegt dat je ze allemaal tegelijk in de lucht moet houden? Tenzij je jongleur bent… Jongleurs moeten alle ballen tegelijk in de lucht houden, waarbij ze continu meerdere ballen opvangen en tegelijk weer gooien. En die ballen mogen niet op de grond vallen. Zo kun je je soms voelen wanneer alles tegelijk op je af komt: een huishouden, een carrière, budgetzaken, de kinderen en je relatie. O ja, en je bent er zelf ook nog. Hoe houd je dan alle ballen in de lucht? Antwoord: dat doe je niet en dat hoeft ook niet.

Ballen zijn er niet om in de lucht te houden, maar om te scoren. Dit is een heel andere manier van denken. In plaats van dat je continu alles in je hoofd hebt en overal tegelijk aan moet denken, focus je je maar op één bal: degene die in het doel moet. Als je die bal eenmaal gescoord hebt, dan focus je je daarna weer op een andere. Dus, in plaats van dat je geleefd wordt door de prioriteiten van anderen, bepaal je zelf welke bal je deze week gaat scoren. Hebben de kinderen wat extra aandacht nodig? Dan stel je jezelf tot doel deze week een uitje te doen met de kinderen. Die bal ga je sowieso scoren. Alle andere ballen zijn ook belangrijk, maar daar ga je deze week even iets minder mee doen.

Je haalt de druk van de ketel door je maar op een ding tegelijk te richten, haalbare doelen te stellen en die doelen te halen. Stel niet te grote doelen. Je kunt beter een klein doel stellen en die overtreffen dan teveel of te grote doelen te stellen, en die niet halen. Beloon jezelf wanneer je een doel gehaald hebt en leer genieten van elk moment. Ook wanneer je een doel niet haalt, lach je erom. Je hebt het tenminste geprobeerd! Schuif het doel door naar een volgende periode. Blijf je richten op één doel tegelijk.

Een haalbaar doel volgt de “SMART”-formule. Hij is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Je zegt dus niet, “ik ga afvallen deze week” maar “het komende jaar ga ik 4 kilo afvallen”. Je zegt niet “ik ga aan mijn huwelijk werken” maar “wij gaan elke maand op twee zaterdagavonden een date night hebben en daarvoor oppas regelen”.

Scoor jouw doelen, een voor een, en je zult merken dat je in een jaar tijd meer gedaan krijgt dan je denkt, zonder dat je overweldigd raakt door onoverzichtelijkheid. Lees de rest van de blogs voor praktische tips en tricks hierover.